Ximo Guillem Llobat

 

PROFESOR TITULAR DE UNIVERSIDAD

Departament d’Història de la Ciència i Documentació
Instituto de Historia de la Medicina y de la Ciencia López Piñero
Universitat de València-CSIC
Palau de Cerveró
Plaça Cisneros, 4
46003 València
Tel: 963983212
E-mail: ximo.guillem@uv.es

ACADEMIC AND RESEARCH ACTIVITY

Ximo Guillem holds a degree in biochemistry and one in biology (Universitat de València), an MA in science communication (Universitat Pompeu Fabra) and a PhD in history of science (UVEG, 2008). He has been visiting scholar or research associate at several international institutions such as The Wellcome Trust Centre for the History of Medicine at UCL (London), The Wellcome Unit for the History of Medicine (Oxford) the Centre for the History and Philosophy of Science at the University of Leeds or the Max-Planck-Institut für Wissenschftsgeschichte (Berlin), among others. He is currently senior lecturer at the University of Valencia and teaches in the degrees in biotechnology and in biochemistry and biomedical sciences; as well as in the MAs on the History of Science and Science Comunication, which he co-directs, and on Secondary Education Teaching.
His research interests include different approaches to the history of food safety regulation in the nineteenth and twentieth centuries. He has dealt, and is dealing, with: the circulation of knowledge; the role of scientific experts; biographies of objects; and the geographies of knowledge.
He is also working on the regulation of environmental toxicants in the nineteenth and twentieth centuries. He has analyzed the controversy on the fumes of Huelva and is currently developing new work on the introduction and regulation of pesticides in agriculture.

 


 

ACTIVIDAD ACADÉMICA E INVESTIGADORA RECIENTE
Es licenciado en bioquímica y en biología (UVEG), Máster en comunicación científica (Universitat Pompeu Fabra) y Doctor por la Universitat de València (2008). Ha realizado estancias de investigación en diversos centros internacionales como The Wellcome Trust Centre for the History of Medicine at UCL (Londres), The Wellcome Unit for the History of Medicine (Oxford), The Centre for the History and Philosophy of Science de la University of Leeds o Max-Planck-Institut für Wissenschftsgeschichte (Berlin) entre otros. En la actualidad ocupa una plaza de profesor titular en la Universitat de València e imparte la docencia en los grados de biotecnología y de bioquímica y ciencias biomédicas, así como en el Máster de profesorado de secundaria y en el Máster interuniversitario de historia de la ciencia y comunicación científica, del cual es codirector.
Sus líneas de investigación comprenden diversas aproximaciones al estudio histórico de la gestión de la seguridad alimentaria en los siglos XIX y XX. Entre estas aproximaciones podemos destacar aquellas ligadas a: la circulación del conocimiento; el rol del experto científico; las biografías de objetos; y las microgeografías del conocimiento.
También ha centrado sus investigaciones en la regulación de tóxicos ambientales en los siglos XIX y XX. Ha analizado la controversia sobre los Humos de Huelva y actualmente está desarrollando trabajos relativos a la introducción y regulación de plaguicidas en el campo.

 


 

RESEARCH PROJECTS FUNDED DURING THE LAST DECADE/PROYECTOS DE INVESTIGACIÓN DURANTE LA ÚLTIMA DÉCADA

Vivir en un mundo tóxico: expertos, regulaciones y controversias públicas en la España del siglo XX. Periodo 2016-2019. Ministerio de Economía y Competitividad.
Investigador Principal: José Ramón Bertomeu.

Políticas de salud en la Europa del siglo XX. Periodo 2015-2017. Ministerio de Economia y Competitividad.
Investigador Principal: Josep Lluís Barona.

La sanidad internacional y la transferencia de conocimiento científico en Europa 1900-1975. Período: 2011-2013 (Ministerio de Ciencia e Innovación HAR2011-23233).
Investigación principal: Josep L. Barona-Vilar.

La lucha contra la desnutrición en la España contemporánea y el contexto internacional, 1874-1975.Ministerio de Ciencia e Innovación. Período 2010-2012: (HAR2009-13504-C02-01).
Investigador principal: Josep Bernabeu-Mestre.

La sanidad española en el contexto internacional: conferencias sanitarias, sociedad de naciones y organismos internacionales (1851-1975). Período 2006-2011.Ministerio de Educación y Ciencia (HUM200606098/HIST)
Investigador principal: Josep L. Barona-Vilar

RECENT PUBLICATION/PUBLICACIONES RECIENTES

Guillem-Llobat, X. Medical Experts and Agnotology in the Fumes Controversy of the Huelva Copper Mines (1888-1890). Medical History 61 (3), pp. 424-443, 2017

Guillem-Llobat, X. The boundaries of fraud: the role of the Spanish Real Academia de Medicina in the establishment of food safety and quality standards in the latenineteenth century. Dynamis 37 (2), pp. 413-434, 2017

Bertomeu-Sanchez, J.R.; Guillem-Llobat, X. Following Poisons in Society and Culture (1800-2000): A Review of Current Literature. Actes d’Història de la Ciència i la Tècnica 9, pp. 9-36, 2016

Guillem-Llobat, X.; Bertomeu-Sanchez, J.R. (eds.) Living in a Toxic World (1800-2000). Endeavour 40 (2): 67-138, 2016

Guillem-Llobat, X. Historia de la alimentación: contribuciones y oportunidades de los estudios sobre seguridad y calidad. Ayer. Revista de Historia Contemporánea101 (1), pp. 269-282, 2016

Guillem-Llobat, X. The Search for International Food Safety Regulation. From the Commission Internationale pour la répression des falsifications to the Société universelle de la Croix Blanche (1879–1909). Social History of Medicine27 (3), pp. 419-439, 2014.

Guillem-Llobat, X. Defining, regulating and using saccharin at the outset of the industrial food era (1888-1914). Appetite59, pp.905-911, 2012.

Guillem-Llobat, X. The sugar industry, political authorities, and scientific institutions in the regulation of saccharin: Valencia (1888–1939). Annals of Science68 (3), pp. 401-424, 2011.

Guillem-Llobat, X. De la cuina a la fàbrica. L’aliment industrial i el frau. El cas valencià en el context internacional (1878-1936). Alacant, Publicacions de la Universitat d’Alacant, 2009.

Guillem-Llobat, X. Losing the global view in the establishment of new limits to food quality. The regulation of the food market in Spain (1880-1936). Food & History 6 (1), pp. 215-246, 2008

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