Ximo Guillem Llobat

Ximo Guillem LlobatCONTRATADO DOCTOR INTERINO

Departament d’Història de la Ciència i Documentació
Instituto de Historia de la Medicina y de la Ciencia López Piñero
Universitat de València-CSIC
Palau de Cerveró
Plaça Cisneros, 4
46003 València
Tel: 963983212
E-mail: ximo.guillem@uv.es

ACADEMIC AND RESEARCH ACTIVITY

Ximo Guillem holds a degree in biochemistry and one in biology (Universitat de València), an MA in Science Communication (Universitat Pompeu Fabra) and a PhD in History of Science (UVEG, 2008). He has been visiting scholar or research associate at The Wellcome Trust Centre for the History of Medicine at UCL (London), the Chemical Heritage Foundation (Philadelphia), the Max-Planck-Institut für Wissenschftsgeschichte (Berlin), the Centre for the History and Philosophy of Science at the University of Leeds and the Centre for Medical History at the University of Exeter. He is currently lecturer at the University of Valencia and teaches in the degrees in biology, in biotechnology and in biochemistry and biomedical sciences; as well as in the MAs on the History of Science and Science Comunication and on Secondary Education Teaching.

His current research interests include different approaches to the history of food safety regulation in the nineteenth and twentieth centuries. He is dealing with: the circulation of knowledge; the role of scientific experts; biographies of objects; and the geographies of knowledge. Specifically, he has developed these lines of research by focusing on: international conferences and commissions for the repression of food fraud; the role of the Royal Academy of Medicine and other bodies for expert assessment on the regulation of food safety; the regulation of wine, oil and sweeteners; and the activity of chemical municipal laboratories. He is also working on the regulation of environmental toxicants in the nineteenth and twentieth centuries. He has analyzed the controversy on the fumes and Huelva and is currently developing new work on the introduction and regulation of pesticides in agriculture.

ACTIVIDAD ACADÉMICA E INVESTIGADORA RECIENTE

Es licenciado en bioquímica y en biología (UVEG), Máster en Comunicación Científica (Universitat Pompeu Fabra) y Doctor por la Universitat de València (2008). Ha realizado estancias de investigación en centros como The Wellcome Trust Centre for the History of Medicine at UCL (Londres), The Chemical Heritage Foundation (Filadelfia) Max-Planck-Institut für Wissenschftsgeschichte (Berlin) y Centre for the History and Philosophy of Science de la University of Leeds. En la actualidad ocupa una plaza de ayudante-doctor en la Universitat de València e imparte la docencia en los grados de biología, biotecnología y bioquímica y ciencias biomédicas.
Sus líneas de investigación actuales comprenden diversas aproximaciones al estudio histórico de la gestión de la seguridad alimentaria en los siglos XIX y XX. Entre estas aproximaciones podemos destacar aquellas ligadas a: la circulación del conocimiento; el rol del experto científico; las biografías de objetos; y las microgeografias del conocimiento. Concretamente, está desarrollado estas líneas de investigación centrándose respectivamente en: los congresos y las comisiones internacionales para la represión del fraude alimentario; el papel de la Real Academia de medicina y de otros órganos de asesoramiento experto en la gestión de la seguridad alimentaria; la regulación de la sacarina; y los laboratorios químicos municipales.

Recientemente ha iniciado una nueva línea de investigación centrada en la regulación de tóxicos ambientales en los siglos XIX y XX. Ha analizado la controversia sobre los Humos de Huelva y actualmente está desarrollando trabajos relativos a la introducción y regulación de plaguicidas en el campo.

RESEARCH PROJECTS FUNDED DURING THE LAST DECADE/PROYECTOS DE INVESTIGACIÓN DURANTE LA ÚLTIMA DÉCADA:

La sanidad internacional y la transferencia de conocimiento científico en Europa 1900-1975. Período: 2011-2013 (Ministerio de Ciencia e Innovación HAR2011-23233)

Investigación principal: Josep L. Barona-Vilar

La lucha contra la desnutrición en la España contemporánea y el contexto internacional, 1874-1975.Ministerio de Ciencia e Innovación. Período 2010-2012:  (HAR2009-13504-C02-01).

Investigador principal: Josep Bernabeu-Mestre

La sanidad española en el contexto internacional: conferencias sanitarias, sociedad de naciones y organismos internacionales (1851-1975). Período 2006-2011.Ministerio de Educación y Ciencia (HUM200606098/HIST)

Investigador principal: Josep L. Barona-Vilar

Antecedentes históricos de la nutrición comunitaria en España: los primeros intentos de institucionalización, 1923-1947. Período 2005-2008: Ministerio de Educación y Ciencia (HUM200504961C0301)

Investigador principal: Josep Bernabeu-Mestre

RECENT PUBLICATION/PUBLICACIONES RECIENTES

Guillem-Llobat, X. The Search for International Food Safety Regulation. From the Commission Internationale pour la répression des falsifications to the Société universelle de la Croix Blanche (1879–1909). Social History of Medicine 27 (3), pp.419-439, 2014.

Guillem-Llobat, X.; Perdiguero-Gil, E. Control de calidad de los alimentos y urban penalty. A propósito del caso valenciano (1881-1915). Historia Social 80, pp. 113-131, 2014.

Guillem-Llobat, X. Defining, regulating and using saccharin at the outset of the industrial food era (1888-1914). Appetite 59, pp.905-911, 2012.

Guillem-Llobat, X. The sugar industry, political authorities, and scientific institutions in the regulation of saccharin: Valencia (1888–1939). Annals of Science 68 (3), pp. 401-424, 2011.

Guillem-Llobat, X. Food safety, the rural/urban dichotomy and Valencian society 1850-1930. En: Andresen, A.; Barona, J.; Cherry, S. (eds.). Making a New Countryside. Health Policies and Practices in European History ca. 1860-1950. Frankfurt, Peter Lang, 2010, pp. 135-147.

Guillem-Llobat, X. De la cuina a la fàbrica. L’aliment industrial i el frau. El cas valencià en el context internacional (1878-1936). Alacant, Publicacions de la Universitat d’Alacant, 2009.

Guillem-Llobat, X. The foundation of a new site for food safety regulation. The Municipal Chemical Laboratory of València (1881-1936). En: Andresen, A.; Gronlie, T.; Hubbard, W.; Ryymin, T. (eds.). Healthcare Systems and Medical Institutions. Bergen, Novus Press, 2009, pp. 142-153.

Guillem-Llobat, X.; García Frasquet, G. (eds.) Salut, alimentació i cultura popular al País Valencià. Gandia, CEIC Alfons el Vell, 2009.

Guillem-Llobat, X. Losing the global view in the establishment of new limits to food quality. The regulation of the food market in Spain (1880-1936). Food & History 6 (1), pp. 215-246, 2008.

Simon, J.; Herrán, N., Lanuza-Navarro, T.; Ruiz-Castell, P.; Guillem-Llobat, X. (eds.) Beyond Borders: Fresh perspectives in history of science. Cambridge, Cambridge Scholars Publishing, 2008.

Ir arriba